Štamparija Art print

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Home Izdavaštvo Časopis Krajina Promišljanje problema savremenosti

Promišljanje problema savremenosti

Štampa PDF

dankaBibliotekar Danka Delić autor je bibliografije književnog časopisa "Krajina", čiji je prvi broj objavljen krajem 2001. godine u Banjoj Luci u izdanju izdavačke kuće "Art print".

Bibliografija sadrži 1116 bibliografskih jedinica razvrstanih po hronološkom kriterijumu i na kraju i registar imena.

- Ova bibliografija obuhvata svih 30 brojeva, koliko ih je do sada, uz kontinuirano izlaženje, objavljeno. U vrijeme kada je prije osam godina počeo da izlazi, ovaj časopis je praktično bio jedina ozbiljna publikacija u Banjoj Luci - rekla je za "Glas Srpske" Danka Delić.

Ona je podsjetila da je svih 30 brojeva "Krajine" uredio prof. dr Mladen Šukalo, a u bibliografiji su registrovane i sve promjene do kojih je dolazilo u sastavu redakcije.

Delićeva je naglasila da je uređivačku koncepciju "Krajine" činilo nekoliko osnovnih obilježja. To su okrenutost ka širokom opsegu tema i pitanja; uravnotežen tretman značajnih jubileja, godišnjica i važnih događaja iz naše kulturne prošlosti, ali i savremenih, veoma široko zahvaćenih problema; bogata i tematski raznolika prevodilačka djelatnost; okupljanje renomiranih autora, različitih interesovanja i istraživačkih usmjerenja, ali, takođe, i mladih i neafirmisanih stvaralaca, pa i onda kada je to išlo na račun kvaliteta časopisa.

- U koncepcijskom smislu gotovo svih 30 brojeva slijedilo je uobičajenu uređivačku matricu. Stalne rubrike "Krajine" donosile su poeziju, prozu i esejističke tekstove, vrlo je prepoznatljiva rubrika pod nazivom "Starine/novine", uobičajeni prikazi i kritički tekstovi o novim knjigama - istakla je Danka Delić.

Ona je dodala da je rubrika "Prijedlog za razmišljanje" bila dio časopisa gdje su ugledni pisci i intelektualci promišljali najvažnije probleme naše savremenosti.

- Jedna od najvažnijih prepoznatljivosti "Krajine" jesu njeni temati, kao što su "Istok/Zapad", "Ruska poezija druge polovine dvadesetog vijeka", "Pčela i med u cvetniku svetske i srpske poezije", "Srpske praznične priče", "Talija pod maskom", "Istina i znanje", "Pamćenje i zaboravljanje", "Regionalizam i književnost", "Francuski roman danas" i drugi - ispričala je Danka Delić, uz napomenu da su neki od ovih temata izašli i kao posebna izdanja.

Preuzeto iz Glasa Srpske