Štamparija Art print

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Home Izdavaštvo Časopis Krajina Časopis kao utemeljenje vremena

Časopis kao utemeljenje vremena

Štampa PDF

pevuljaTežišni dio časopisa "Krajina" je separat profesora Mladena Sadžaka, pod naslovom "Srpska književnost u 19. vijeku u Bosni i Hercegovini", rekao je urednik časopisa Duško Pevulja.

Pevulja je naglasio da je urednik prvih 25 brojeva bio Mladen Šukalo, od 25 - og do 30 - og urednik je bio Milan Stijak, inače vlasnik i izdavačke kuće "Art print" koja izdaje časopis "Krajina".

- Prije mjesec dana pojavio se dvobroj 31 i 32. Ja sam na čelu tog uredničkog tima, čiji su članovi još prof. Ranko Popović, Marinko Sadžak i Zoran Arković. Čini nam se da smo napravili dobar broj, ali opet, to će čitaoci da prosude. Ovaj časopis je jako obiman, ima oko 500 stranica. Profesor Sadžak se u obimnom predgovoru pozabavio periodizacijom, i koliko ja znam to je prvi put da se neko bavi tim pitanjem. Predgovor, i odabrani tekstovi su u potpunosti u saglasnosti sa srpskom filološkom tradicijom, što će opet, najbolje vidjeti čitaoci, rekao je Pevulja.

On je dodao da je u separatnom obliku izašao i tekst srpske književnosti u BiH.

- Pored toga, ovaj broj je malo neuobičajen, u smislu da nemamo poeziju i prozu, i to je novina u odnosu na dosadašnja izdanja "Krajine". Osim toga, veliku pažnju, u narednim brojevima posvećivaćemo filozofiji. Sada imamo dva filozofska teksta, a imaćemo ih i u budućnosti. Ipak, filozofija je nešto što smo u proteklih nekoliko godina stvarali i ono što obilježava kulturni život Banjaluke. Važno je napomenuti da imamo i rubriku gdje ćemo se baviti srpskom filologijom.Ovaj broj je važan jer u okviru njega imamo bibliografiju, odnosno dosadašnjih 30 brojeva "Krajine", tako da čitaoci imaju uvid u ono što smo do sada radili i postigli, istakao je Pevulja.

Pevulja je rekao da književni časopis "Krajina" mora biti otvoren ka svim pitanjima i problemima, a ne prema samom sebi.

- Veliki broj problema koji se dešavaju u kulturi RS ostaje bez odjeka. Ja sam bio krajnje kritičan, i to će čitaoci vidjeti. Mislim da je kultura u RS danas na jako niskom nivou, da je prosto poligon za šarlatane. Upravo takvim problemima mi ćemo posvećivati pažnju u narednim brojevima. Ipak, časopisi su jedno utemeljenje vremena, kaže urednik časopisa "Krajina".

Filozof Zoran Arsović, profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci istakao je da u novim izdanjima "Krajine" centralno mjesto zauzima filozofija.

- Ja sam u "Krajini" od njenog osnivanja. Filozofija je na neki način uvijek prisutna, i danas, malo više nego ranije. Pokušavamo da na neki način ostavimo trag u književnosti. U okviru "Krajine" otvorili smo malu biblioteku, koja će objavljivati ostvarenja filozofskog karaktera. Inače, filozofiija, u čitavoj koncepciji časopisa ima taj zadatak da u ovom dobu pronađe jedan put između poezije i jedne misli, rekao je Arsović.

On je dodao da se nastoji da se plasiraju tekstovi filozofskog tipa, te da se pokaže "da filozofija itekako ima značaj, u ovakvom vremenu, koje se gleda po mjerilima korisnosti."

- Želimo da pokažemo da filozofija može da nađe svoje mjesto, "Krajina" od početka ima svoju publiku, i ovaj časopis je izuzetno dobro primljen i izvan granica RS, kaže Arsović.

Arsović je dodao da se nada da će "Krajina" biti visoko naučno rangirana, te da Banja Luka ima potencijala da pruži publiku za jedan književno - kulturni časopis ovog tipa.

 

Preuzeto sa SrpskaCafe.com